Köpa valp

Köpa valp

Har du och din familj börjat fundera på att skaffa hund? Det är ett stort beslut att göra slag i saken och skaffa sig en valp, oavsett vilken ras men än väljer. För en valp är en ny vän och framför allt en som ska räknas in i familjen. Och detta i förhoppningsvis i många år in i framtiden.
När du väl har bestämt er så finns det några goda råd som du bör ha i åtanken. Dessa underlättar för dig och din familj.

Att välja hundras

Det gäller verkligen tänka genom vilken hundras som passar bäst i familjen. Är det för ni ska ha hunden som en sällskapshund? Vill ni ha den till att vara aktiv i någon sport eller använda den som en brukshund som till exempel hjälpa dig att jaga. Sedan bör du tänka på hur stort utrymme har ni där hemma, vilka förutsättningar ni har för storlek på hundras, ha ni hus eller bor ni lägenhet och så vidare.
Det är lika viktigt att lägga stor vikt på valet av en hund, precis som när du ska köpa bil mobiltelefon, bostad med mera. Därför ta er tid att läsa genom de olika hundraser ni kan tänka er och ta reda på deras typiska drag och lynne. Att köpa en rasren valp ligger på runt 10 000 kronor eller mer. Men å andra sidan ska inte priset styra, för i slutändan kan en billig valp bli en dyrare affär när det väl kommer till kritan. Därför ha inte för bråttom när du väljer hundras, vad du än gör!

Leta valp

Ett bra ställe att börja leta efter valp är på webbsidan – Köpahund.se. Där går du in under rubriken Hundraser & valpkullar. Där finns det nästan 300 olika raser på hundar att välja mellan. Och många av dessa är valp annonser. Här kan du vara säker på att alla hundarna och då framför allt valparna har både registreringsbevis och stamtavla.
Köpahund.se drivs av Svenska Kennelklubben, som är hundägarnas riksorganisation. De uppfödare som säljer sina valpar via denna webbsida måste följa Svenska Kennelklubbens regler och villkor för tikarnas, valparnas och framför allt rasens bästa.

Uppfödare

Du ska välja en uppfödare som känns rätt för dig. Kontrollera om det finns referenser med mera. Dessutom kan uppfödaren komma med många bra tips och råd – om vilket foder hunden ska ha, hur hunden ska skötas, på vilket sätt hunden bäst aktiveras, hur du ska kunna hålla hunden frisk med mera.

Inga parkeringsplatser!
När du har hittat en uppfödare som känns rätt. Besök denna i deras hem för att kunna se hur valparna och tikarna har det. Det gäller även om du hittar uppfödaren på Köpahund.se eller någon annan stans. Det finns nämligen många insmugglade hundar i Sverige som sälj via mellanhänder. Då kan det hända att valpen levereras på en parkeringsplats.
Åk därför aldrig till en sådan plats för att titta. För när du väl ser valparna så är det svårt att motstå frestelsen. För alla valpar är ju så söta när de är små. Fördelen att möta valpen mamma, tiken, då kan du få dig en bild på hur din hund kommer att se ut och bete sig som vuxen.
Ha tid för valpen!
Att skaffa sig valp kommer ta mycket tid i anspråk av dig. Därför gäller det att du och din familj har tid och möjligheten att finnas till hands den första tiden valpen kommer hem till er. Detta gör att du kommer har möjligheten att bygga på en stark och bra relation från början. Dels för att valpen ska kunna lära sig det som den behöver göra. Men framför allt det kommer lägga grunden till en trygg och säker hund.
För valpen får lämna sin uppfödare redan från åtta veckors ålder. Vilket gör att den är liten och hjälplös. Se därför till att spara så mycket semester som möjligt eller ordna på annat sätt att inte valpen behöver vara ensam. Det kan vara allt från att den får följa med till ditt jobb om det finns möjlighet för det, eller ha en dagmatte/husse. När de blir tillräckligt stora så finns det hunddagis de kan gå på.
Dessa var några av de goda råd som du bör ha i åtanken inför ett köp av en valp. Har du fler frågor eller behöver information så finns det på Svenska Kennel Klubben – SKK. Dessutom har de broschyren – Att köpa hund, goda råd inför dit hundköp. Som finns gratis att läsa via nätet eller beställ en tryckt version.

Uppfödaren

Det finns några saker som du behöver tänka på när det är dags att välja uppfödare. För det gäller att se till att ha den information som du behöver för att kunna välja rätt valp för dig och din familj.
Seriös uppfödare
Om en uppfödare är serös kommer du som köpare av valp att få många frågor från uppfödare. Detta är för att det ska bli så bra mellan dig och din valp. Eftersom det faktiskt är rätt många år ni kommer tillbringa tid tillsammans.
Det gäller att du svara på frågorna så ärligt som möjligt. På så sätt kan uppfödare hjälpa dig och välja en valp som har de bästa förutsättningar att passa dina önskemål.
Egenskaper
Något som du bör fråga uppfödaren är vilka egenskaper som din valp kommer tänkas ha, förutom de som är de vanligaste för rasen. Detta för att kunna passa i ditt och din familjs liv. Det gäller att veta om uppfödaren har samma värderingar som du när det gäller valpens hälsa och mentalitet.
Valpens pris
Priserna på valpar variera alltid, mycket beroende på ras och uppfödare. Fråga därför alltid om priset för valpen tidigt. Dels för att slippa få några överraskningar och dels för att inte uppfödaren ska kunna ändra sig senare. För det finns de som utnyttjar människors godhet!
Utöver kostnaden för valpen tillkommer utgifter så som till exempel – valbädden, koppel och halsband, foder, försäkringar, valpkurs, veterinärkostnader med mera.

Krav från uppfödaren

Det finns uppfödare som vill att du som köpare av deras valp ska tävla och utbilda din hund. Därför är det viktigt att du och uppfödaren har samma mål och fokus. Skulle inte uppfödaren ha några krav. Kan det vara en anledning till att du ska dra öronen åt dig och se det som en varning. Alla uppfödare som är seriösa vill att deras valpar ska ha ett aktivt liv, och det betyder inte att du måste tävla med hunden. Det finns så många andra sätt att aktivera en hund på.
Att du har en bra relation med uppfödaren kan vara guld värt. Det gör att du har möjligheten att kunna ställa frågor och framför allt få stöd när du som hundägare behöver det. Detta för att du och din valp ska kunna ha det bästa förutsättningar reda från början.
Hälsa på
Inför ett köp av valp, tänk på att hälsa på hemma hos uppfödaren. På så vis får du en uppfattning hur tiken och valparna har det i hemmamiljön. Dessutom kan du se hur tiken är till sitt kynne och kanske till och med hur hanen är. För att få ett litet hum om hur din valp kommer bli och får för egenskaper.
Seriösa uppfödare låter ingen besökare komma förrän efter att valparna är över fyra veckor gamla. Detta är för att tiken och valparna ska få lugn och ro den första tiden efter deras födsel.
Mentalbeskriven
Något som är viktigt för dig som har tänkt skaffa en hund av en bruksras. Det är nämligen så att Svenska Brukshundsklubben kräver att alla avelsdjur ska ha genomgått en Mentalbeskrivning Hund. I denna beskrivs rasens beteende och vad som är starkt ärftligt. I dokumentet står hur just din hund beteende är. På detta vis så kan du få lite hum hur valpens föräldrar är i sina beteende.