Tibetanterrier

Tibetanterrier

De Tibetanska terrierna, som det hörs på namnet, kommer från Tibet. Där rasen har används för att valla och vaktade boskapen. Dessa terrier har funnits mest bland nomaderna i Tibet men även i småbyarna. I och med att rasen har sina speciella egenskaper så var rasen mycket lämplig för sådana uppgifter som att valla och vakta. Vilket har gjort att den Tibetanska terriern har kunnat överleva i många århundranden. I överleva landets karga landskap och klimat.

Ursprung

Rasen kommer ursprungligen från Storbritannien där den framavlades för att vara både vall- och vakthund. Men i Europa har den mest används som en sällskaps- och utställningshund. Tibetan terriern har inget alls släktskap med terrier över huvud taget, utan det var engelsmännen som tycket namnet var helt enkelt passande.
Den Tibetanska terriern har kunnat spåras nästan 2 000 år tillbaka i tiden. Och de Tibetanska klostren hade dessa hundar för att vakta deras lamor. Men vart efter tiden har gått blivit mer och mer en sällskapshund, som också kallades – tur skaffare. Kan ha med att göra att den har en söt personlighet. Samtidigt att den fortfarande har mycket urhund i sig, vilket innebär att rasen inte har blivit förädlad under alla dessa år.
Tibetanska terrierna kom till Sverige 1958, vilket gör att det inte finns så många av denna rasen i landet.

Allmänt

En Tibetan terrier ska vara mycket livlig och har ett härligt gott kynne. Den är alltid trogen och har många andra underbara tilltalande egenskaper. Som till exempel att den är godmodig, vig och aktiv. Deras temperament är att den är öppen, alert, intelligent, modig, inte vild eller vill slåss. Kan ha en reserverad inställning mot nya människor.
En tibbe har är av en känslig natur, men ändå väldigt starka och älskar att vara utomhus och då framför att leka eller annat bus. Rasen är en lojal, kärleksfull, lydig och tillgiven, perfekt för att ha i en familj med barn.

Utseende

Hundrasen kan påminna mycket till en liten Old English Sheepdog, men deras svans som ringlar sig utöver ryggen, precis som på en spets. En Tibetansk terrier är en medelstor hund med lång päls. Mankhöjden för hanhundar ligger runt 36-41 centimeter. Tikarna är något lägre. Rasen ska ha en kompakt, kvadratisk, smidig och muskulös kropp.
Tack vare den långa pälsen så kräver det att man som ägare sköter den väldigt väl. Eller så klipper man hunden väldigt kort.

Fördelar

Det finns åtskilliga fördelar med att ha en Tibetansk terrier. Passar suveränt till den som har ett aktivt liv. De gillar att leka. Men framför allt är rasen väldigt läraktiga och kan lära sig många konster och trix. Har du dessutom tränat dem från början, redan sedan de var valpar, att vara sociala funkar de m även med barn och andra husdjur. Tibetan är kärleksfulla och tillgivna vilket är perfekt som husdjur och följeslagare till sina ägare.
En tibbe är perfekt för sporten agility eller rallylydnad. Då de gillar det snabba tempot och att de får lära sig en massa trix. Men gör det på sina egna villkor, vilket är charmen men en Tibetansk terrier.

Nackdelar

Rasen är mycket energisk och kräver därför massor av aktiva aktiviteter och mycket motion. Dessutom behöver den utrymme för bus och lek. Därför bör man överväga detta innan man ger sig i kast med en Tibetansk terrier.

Får den inte tillräckligt med motion och får utlopp för sin energi kommer den att förstöra saker i hemmet, tugga sönder ting, skälla, gnälla och inte tillgodose all den träning den har fått. Dessutom lider lätt en tibbe av separationsångest. Därför bör den inte alls vara ensam alltför mycket. Några fakta som du bör ha åtanken innan ett köp av en Tibetansk terrier.

Hälsoaspekter

Tibetan terrier är vanligtvis en mycket frisk och pigg ras. Det finns vissa problem som de kan få med sin hälsa i denna ras – höftledsdysplasi, patella luxation (förskjutning av knäskålen), progressiv retinal atrofi, lins luxation (förskjutning av linsen och katarakter) men dessutom risken för Neuronal ceroid lipofuscinosis (NCL). PRA (Progressiv retinal atrofi) kan också finnas en risk att en tibbe ha, vilket innebär fortskridande näthinneavlossning och kan leda till att hunden blir blind. Alla dessa hälsoaspekter är ovanliga och går att kontrollera innan man ger sig i kast med att köpa en Tibetan terrier.

Övrigt

Har man en Tibetan terrier kan man tillhöra rasklubben – Tibetanska Terriersällskapet, TTS, och specialklubben – Svensk Specialklubb för Tibetanska Raser, SvKTR. Annars går det alltid vara med i Svenska brukshundsklubben, SBK eller någon lokal hundklubb som finns på orten. Att vara med i en klubb kan vara av stor fördel. Dels har de kurser som du kan gå med din tibbe, men ut över det kan du få en massa goda råd och information.