Utställning

Utställning

Att ställa ut sin hund kan vara riktigt trevligt och framför allt så får du ett bevis på att din hund, inte bara ett beteende som är typiskt för rasen. Men också att om du vinner så kan du faktiskt avla på din hund, om man har det intresset. Ett bra sätt att bevara rasen, så att den fortlever som det ska. Utan en massa felaktig in avling och så vidare.Att ställa ut hund är ett intresse som du och hunden har tillsammans, kanske rent av hela familjen. Samtidigt så träffar du personer som också har samma intresse som du och det är aldrig fel att göra det. Perfekt sätt att dela av sig med sina erfarenheter, och få råd och tips.I och för så finns det hundägare som kan gå lite för långt ibland och ta det på riktigt allvar. Och sätter sitt eget ego framför hundens bästa. Men det är så pass få som gör detta. Hundutställningar är riktigt kul och spännande.Både Micke och Molle gillar det skarpt att vara med på hundutställningar. Dels pysslar jag lite extra med dem, men sedan är bägge två små divor som älskar att visa upp sig och få applåder. Speciellt om någon av dem har vunnit.Inför utställningFörst och främst så gäller det att din hund är med i Svenska Kennelklubben, SKK. Är det en specialklubbutställning måste du dessutom vara medlem i den specialklubb som din hundras tillhör. Dessutom gäller det att hunden är vaccinerad som den ska. Fördel är om du har läst vilka bestämmelser som gäller på utställning i förväg.AnmälanDu gör en anmälan till utställning via nätet eller skickar in en anmälan som du har postat. Oftast cirka en tio dagar innan utställningen får du en nummerlapp, vägbeskrivning och all information inför utställningen. Ha alla papper till utställningen tillsammans med vaccinationsintyg som alltid ska visas.Göra i ordning hundenKlart du behöver förbereda hunden. Naturligtvis är det olika mycket beroende på vilken ras du har. Har hunden en lång päls så kräver den mer arbete än en kort päls. Det kan vara så att din ras har en päls som du nästan måste behandla efter en massa konstens regler. Prata med uppfödaren för att få tips på hur du bäst behandlar och sköter hundens päls.Men något alla hundar har gemensamt är att den ska vara så kallat – hel och ren. Att den ska vara badad, klippt klorna, tandhygien ska vara skött och så vidare. För att på så vis visa sig från den bästa möjliga sida.
Träna innanHar du väl bestämt dig för att ställa ut din hund så behöver du ha tränat din hund på att bli van vid att hanteras. För domarna tittar och öppnar munnen för att kontrollera hundens bett och hur tänderna ser ut. Dessutom så går domaren genom från nos till svans. Känner och klämmer för att se att allt stämmer överens med rasbeskrivningen.Ta därför till vana att du själv kontrollera din hund på samma sätt. Vänj din hund vid det redan när den är valp. Perfekt sätt att ha kontroll över din hunds hälsa. För vid minsta lilla förändring så upptäcker du det med en gång. Har hunden knölar, små sår eller fästingar, märker du det direkt.När hunden sedan vant sig att blir hanterad av dig. Låt någon annan göra det också. Detta gör att hunden blir van att någon annan tar på denna. Som i sin tur gör att hunden inte har några problem när domaren ska göra en visitation på utställningen.Stå och travaNågot som en hund också måste klara av inför en utställning är att den ska kunna stå under en bedömning. Vilket gör att detta måste du träna med din hund också. Det är alltid lättare att få en hund att sitta rätt, men att den ska stå på rätt sätt är svårare. Vissa hundraser blir även bedömda stående på ett bord. Så ha det i åtanken om du har en sådan ras.För att hunden ska bli rätt bedömd på utställningen, måste den kunna röra sig på rätt sätt. Det kan vara att du ska trava runt i en cirkel eller i en triangel med din hund. Det beror helt och hållet på hur domaren vill ha det. Tempot ska inte vara högt utan du anpassar det så att hunden kan röra sig lätt och smidigt utan att stressa och spänna sig. Hunden springer alltid på hundförarens vänstra sida.Träna i ringDet kan vara så att den klubben som du tillhör med din hund ger möjligheten att kunna ringträna sina hundar. Där lär du hur hunden ska uppföra sig i ringen när domaren ska se på hur hunden beter sig och så vidare.Det finns särskilda kurser, så kallade – Handler-kurser, som du kan gå på. Dessutom finns det speciella koppel som du kan skaffa. Dessa är tunnare och kortare än vanliga koppel. Detta gör att inte hunden blir störd av en vanlig halslänk och i sin tur gör det lättare för hunden att röra sig.Är du minsta lilla osäker hur och vad du ska göra. Prata med din uppfödare eller andra som ställer ut sina hundar.

Utställning

Det är alltid bra med tips och råd inför en utställning. Det gäller att förbereda sig i god tid. Detta gör att hundens och dina förutsättningar ökar betydligt.
Viktiga punkter? Var alltid trevlig mot domaren och de andra medtävlande. Se till att gratulera och ge beröm med mera. För det ger ett bra intryck.? Skym aldrig hunden.? Ha halsbandet så högt som möjligt på halsen och håll upp huvudet på hunden.? Ställ hunden antingen på golvet eller på bordet, håll upp hundhuvudet med hjälp av halsbandet eller kopplet och håll dig bakom hunden,? När hunden är vid hundens huvud, ställ dig lite bakom.
Att få hunden att stå? Träna på marken, låt hunden stå och kasta hundgodis framför. När hunden står still, säg varsågod och släpp.? På ett bord, öva korta stunder, när hunden klara av att stå still, belöna för att ta ner hunden sen. Upprepa till att det sitter.? Låta andra som inte känner hunden titta i hunden mun och känna på den. För hanhundar är det viktigt att du och andra kan röra vid testiklarna.
Dessa är några knep som man kan träna på, redan från det hunden är valp. Allt går då så mycket lättare och du får en hund som sköter sig bra på utställningar.

Utställningar utomlands

Det är alltid lika roligt at åka till ett annat land för att vara med på en utställning. Jag brukar alltid förbereda mig genom att ta reda på allt om utställning jag kan. All information som behövs för att ställa ut, vilka regler och villkor som gäller och så vidare.Innan du ska åka utomlands för att tävla i en utställning är det vissa saker som du behöver tänka på innan du ställer ut i ett annat land.Precis som i Sverige, finns det olika statusar på utställningar i andra länder – både nationellt och internationellt.Reglerna kan skilja på vad som gäller vilka meriter som gäller för de som ställer upp i de olika klasserna och varje lands utställningschampionat varierar.Flera länders Stora och Små certifikat regler hur meriterande för championatet varierar.Varje land innebär det olika krav för utställningen, vaccinationerna, in- och utförsel av hundar över gränserna. Därför är det extra viktigt att kontrollera vilka bestämmelser och villkor som gäller innan du och din hund lämnar Sverige.Det finns länder som har förbud mot vissa hundraser och även ha andra regler vad som gäller ute i samhället hur hunden ska hållas. Det är bara höra med landets ambassad och kennelklubb vilka regler och villkor som gäller för respektive land.Går du in på Federation Cynologique Internationale, FCI:s webbsida kan du se vilka hundutställningar som anordnas internationellt. Det finns nämligen åtskilliga utställningar som arrangeras världen runt. Bara klicka på det land du är intresserad av att ställa ut i.På samma webbsida kan du även se de utställningar som arrangeras nationellt också. På FCI: webbsida finn det listor på alla landets kennelklubbar. Så det är bara att välja och vraka. Klicka in på deras hemsidor för att få all information.Det är väldigt kul att packa sina väskor och se till att hundarna är beredda för att åka till ett land för att ställa ut. Speciellt om det är ett land du aldrig har varit i. För att uppleva en ny kultur med allt det innebär med mera!